set. 162008
 

Fa unes setmanes vaig posar lleugerament a prova la qualitat de les recàrregues que estava fent. Els calibres examinats (el .357 Magnum i el .38 WC) en les següents configuracions:

CALIBRE .357 MAGNUM

Punta: Soft Point, semi blindada. 160 grains

Pòlvora: 12,5 grains de Vectan SP3 (sensiblement inferior a la quantitat recomanada pels manuals)

Pistó: Winchester Small Pistol Magnum

Enfonsament: Tancament fort de la boca de la vaina

CALIBRE .38 WADCUTTER

Punta: Wadcutter completament de plom, sense recobriment. 148 grains

Pòlvora: 2,3 grains de Vectan Ba10

Pistó: Small Pistol

Enfonsament: Total, sense tancament de la boca de la vaina

Vaig utilitzar un vell cronògraf que té en propietat el Club, de la casa Competition Electronics INC., model ProCrono, que va demostrar funcionar aparentment bé. Potser algú a raó de les fotos ens en pugui donar més detalls. L’arma com comento més avall va ser el meu Colt Python amb canó de 6 polzades. Aquestes proves no tenen intenció de demostrar res, només pretenc deixar constància escrita dels resultats obtinguts amb aquestes configuracions. I si més no serviran de banc de dades o de punt de referència. La pòlvora està pesada amb una balança manual de RCBS amb total precisió, pesada per pesada.

Vaig passar pel crono 5 bales de cada tipus, sense de moment comprovar la seva precisió. Els resultats hem van semblar força sorprenents, sobretot amb el .357 Magnum, per la gran varietat de velocitats aconseguides:

CALIBRE .357 MAGNUM (velocitat teòrica amb 13,9 grains de SP3 -> 1296 f/s)

1a bala -> 726 f/s

2a bala -> 884 f/s

3a bala -> 869 f/s

4a bala -> 747 f/s

5a bala -> 745 f/s

Una dispersió entre els resultats de 726 a 884 (158 f/s) penso que és massa important, però cal tenir en compte que segurament hi ha diferències en el tancament de la boca de la vaina, el que resulta en una major o menor presió dels gasos que expulsen el projectil, i conseqüentment en la velocitat obtinguda a la boca del canó. Val a dir que aquest calibre, degut a la forta explosió té tendència a moure les bales de l’interior de la vaina, si no estan ben enfonsades. Podria ser que aquest hagués estat el meu error.

CALIBRE .38 WADCUTTER (velocitat teòrica amb 2,3 grains de BA10 -> 698 f/s)

1a bala -> 669 f/s

2a bala -> 674 f/s

3a bala -> 687 f/s

4a bala -> 602 f/s

5a bala -> 704 f/s

En aquest cas també es dóna una dispersió important, de 602 a 704 (102 f/s), tot hi que curiosament són les darreres bales del tambor del revòlver Colt Python de 6″ les que ofereixen aquestes dispersions més importants, i penso que podria haver-se donat per moviments dins de la vaina del projectil. Encara que el .38WC no sigui un calibre susceptible de promoure aquests moviments interns, el fet de no tancar en absolut la vaina podria explicar-ho.

Per comprar-ne un de ben similar, evidentment en mesures americanes (bé, no tan evident, però aquest en concret que he trobat per internet, si) a un preu trobo que molt bò, podeu visitar aquesta pàgina de Midway USA on per 99$ és vostre. Una altra cosa seran les despeses d’enviament i tota la pesca, però amb aquest preu, i tal hi com està el dòlar…!

  6 Responses to “Proves de velocitat. Crono .357 i .38 WC”

 1. Hola Jaume.
  Força interessants aquestes proves amb el mesurador de velocitat. M’agradaria comentar-te, però, que amb el Python no és recomanable disparar bales de plom sense camisa, com les tipus WC, doncs el seu estriat no està pensat per aquesta finalitat. Això ho vaig poder comprovar personalment en una tirada de gros calibre, i en els entrenaments anteriors, i sense haver netejat el canó, hi havia projectils, sobretot els últims, que arribaven al blanc de costat, a més de força dispersos.
  Si cerques en altres llocs d’internet, veuràs el que et dic. De totes maneres, si a tu et va bé, doncs endavant.
  Sal·lutacions.

  Talivà

 2. Ostres, doncs no, no en tenia ni idea ni ho havia llegit enlloc, però me n’informaré, hi tant! I encara sort, que estava a punt de comprar 2000 bales de cop de les del tipus WC!

  Això podria explicar els resultats que obtenia amb les bales WC de la casa Speer, crec recordar. Dispersos i molts forats de través. De fet, a la darrera tirada que comento en un article vaig haver de canviar de bales enmig de la competició, i els resultats van millorar MOLT utilitzant unes altres WC, de la casa H&N (quan tingui una mica de temps prepararé un article sobre aquestes bales) que van recobertes amb una mena de teflon plàstic. Gràcies per comentar-ho! I així de pas queda constància a la xarxa d’aquest fet! Gràcies de nou!

 3. Hola altre cop.
  Jo tinc un company que al Python li recarrega munició amb unes puntes encamisades de la casa RG, que fa servir també per recarregar el 9mm para., i li va de meravella. Jo mateix ho he provat, i no vegis quina diferència en comparació al WC. I pel que tinc entès d’altres companys, els projectils de plom sense envolcall, en els revòlvers, van millor per als canons dels S&W, pel tipus d’estriatge que duen, i en canvi el Python vol camisa.
  Per cert, jo encara no recarrego munició, si bé el proper cap de setmana faré el curs per a obtenir l’autorització, i si tot va bé d’aquí poc ja em faré la meva pròpia munició, encara que, tal i com m’ha picat això de la pòlvora negra, crec que no li donaré tanta prioritat com a preparar les càrregues i fondre’m les bales! 🙂 Per cert, no pensis que me n’he oblidat de l’article pendent, però és que darrerament no tinc temps per a res! A veure si m’hi poso i anem fent un bon recull del tema, ok?
  Que vagi bé, company!

 4. Per cert, me n’oblidava! Volia recomanar-te el lloc d’un fabricant de puntes de la província de Barcelona, que és força conegut per aquí. És RG, que té una web força penosa, però té bon material, i em penso que ven a distància. Contacta-hi si tens manca de puntes per a recàrrega, o si no, quan els meus companys facin la propera comanda, si t’interessa, t’en puc demanar del que em diguis.
  El lloc és: http://www.bullets-rg.com/

  Salut
  Talivà

 5. Ei Talivà!

  Conec aquesta casa, de fet un company del Club que fa IPSC (i per tant gasta quantitats indecents de puntes, pòlvora i pistons) me’n va vendre 1000 per al 9mm, justament!

  I n’estic molt content. El material que jo tinc venia presentat en bosses de plàstic resistent amb 500 puntes del 9mm, penso que de 124grains. Les puntes perfectes, o almenys molt bones per a mi. Bona precisió, bona qualitat, bon preu!

  És clar que per preu seria genial comprar directament als USA, a menys de la meitat de preu, i en quantitats de 100 fins a 2000! Però pel que estic veient és molt complicat, si no tens una adreça allà, o algú que t’ho reenvii. Sé que hi ha cases que s’hi dediquen, però de moment encara estic rebuscant per la xarxa per a trobar el millor proveïdor. Això si, les tinc encomanades igualment a la meva armeria de confiança… total, ni es fan malbé ni tufegen!

 6. És probable que segueixi comprant les bales WC que fins ara m’estan donant molt bon resultat, i mica en mica vagi passant a les encamisades, a veure què tal hem funcionen. Sens dubte són preferibles, ja que m’estalviaran tenir els “dies” plens de restes de plom, que no vegis com costa desenroscar al cap d’unes quantes caixes!

  Pel que veig, el pas a recarregar-te les teves pròpies bales està més a prop del que et penses! Sàpigues que això enganxa! I si vas al camp de tir sovintet… començaràs a notar una diferència substancial en paperassa i diners disponibles al compte corrent…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)