ag. 292008
 

Recordeu que fa temps que m’està picant la curiositat de començar a tirar amb rifle / carrabina? Ho comentava en aquest post, quan estava gestionant els permisos de port d’arma llarga, tant amb canó ratllat (rifle) com en canó llis (escopeta).

Ara ja fa temps que disposo dels permisos, però fins fa ben poc no sentia la necessitat de disposar d’alguna arma llarga.

Fa un parell de setmanes m’he començat a interessar pels models existents, les possibilitats d’entrenament, les modalitats de competició… i el fet de no ser caçador limita infinitament les possibilitats.

Legalment hem trobo que a Andorra no disposem d’instal·lacions preparades per a la pràctica d’aquesta modalitat esportiva. El Camp de Tir d’Engolasters està tancat, el Camp de Tir de La Rabassa té els dies comptats (a més que no m’atrau la idea de trencar plats ni matar coloms!) i al local del Club Andorrà de Tir de Precisió només disposem de galeries de 25m… quan el mínim adequat són 50m…!

Ajuda a l’entrenament el fet de no muntar cap òptica al fusell, i utilitzar les dianes més petites per a practicar. Però tot hi així estic segur que no és el mateix disparar a l’aire lliure a 300m!

Tenint en compte aquestes consideracions (i sempre recordant que hi ha establert entre Espanya i Andorra un conveni que permet circular lliurement amb les armes i els permisos legals d’un pais a l’altre, per a entrenaments i competicions, respectant la legislació de cada país, per tant uns i altres tiradors podem anar a tirar a qualsevol camp de tir del país veí), i considerant els preus de les armes del calibre .22lr, estic gairebé decidit a adquirir una arma d’aquest tipus, que hem permetria gaudir del tir amb arma llarga sense haver de travessar fronteres.

Ara mateix estic en plena fase de triar l’arma, i m’està agradant molt la carrabina CZ (Ceska Zbrojovka) model 452, tant estàndard com el model Lux:

En aquest article de Full Aventura fan un exàmen detallat a l’arma, des de totes les vessants possibles. Imprescindible.

La pàgina oficial del fabricant és aquí, on també es poden trobar el manual d’usuari, el desglòs de les parts i el catàleg general de la marca.

La decisió no està presa, ja que m’han parlat molt bé d’altres grans marques… però veurem si poden competir a nivell de preu!

Per cert, el preu que m’han demanat pel model (crec ) estàndard en .22lr és de 399€. Pel mateix model però recamarat en .22lr Magnum, 450€. Preus assequibles, sobretot tenint en compte que amb aquest calibre el cost econòmic de la munició serà ben escarransit!

Altres enllaços d’interès:

Armeria Dolsa, a Andorra

  3 Responses to “CZ 452”

 1. Hola Jaume.
  Doncs jo puc dir-te que en el meu club de tir, hi ha molta gent que comença en Bench Rest amb aquesta carrabina, i diuen que és una meravella, en relació qualitat-preu. A mi personalment m’agrada més la versió “stutzen” de caixa llarga ([url]http://www.czub.cz/index.php?p=32&idp=2&ids=8&idz=28&lang=en[/url]) El preu és bo, comparat amb les armeries espanyoles, on el preu és de mitjana, uns 75 euros de més.
  Això si, si vols gaudir del tot amb aquesta carrabina, has de posar-li un bon visor, i tirant arrepenjat (Bench Rest) aconseguiràs agrupaments increibles. Com a mínim t’aconsello un de 12x, si pot ser amb augments variables i mil-dot. Això si vols practicar aquesta modalitat, perque si vols fer carrabina estàndart, ja t’anirà bé tal i com està.
  Per cert, si alguna vegada passes per Barcelona, estàs convidat al meu club de tir, on podràs tirar a 50m que és la distància reglamentaria en Bench Rest i carrabina estàndart.

  Sal·lutacions.
  Talivà.

 2. Ei Talivà!

  Si, només n’he llegit apreciacions positives, i per al que la vull, la veritat no necessito cap carrabina de competició de 3000€! Probablement m’acabaré decantant per aquesta marca, però encara vull mirar un parell de fabricants més. Per cert que aquesta que tu hem comentes m’agrada molt més! Amb el canó cobert aconsegueix un aire a mauser xulíssim!

  Miraré si a l’armeria de confiança me la poden aconseguir!

  I per cert, t’agraeixo la invitació, i te la retorno si mai puges a Andorra i tens ganes de provar les meves armes!

  Si t’agreden les armes històriques hi ha un company al Club que té una fixació gairebé malaltissa amb les armes de la 2a guerra mundial, i particularment amb les Luger. Si t’agraden i coincidim amb ell, disfrutaràs!

 3. […] Fa dies que cueja la idea de comprar una carrabina del calibre 22LR, i tot hi que estava força decantat per un dels models de la casa CZ (preus imbatibles amb una qualitat més que acceptable i una precisió i robustesa dignes d’una arma d’un import força superior) no m’acabava de decidir. […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)